Може ли да се засече подслушвателния софтуер за GSM и как?

Нека да поговорим и за другата страна на медала. Имате някакви съмнения, че вашият мобилен телефон може да се подслушва. Макар и да не може да го изкажете, чувството е постоянно с вас. Когато сте на срещи все ви се струва, че някой ви наблюдава, а у вас се чувствате като на арена – целия ви живот е на показ. Разбира се понякога тези съмнения са абсолютно безпочвени, просто повлияни от прекалено многото криминални филми, които телевизионния и кино екран бълват. Да, може да са интересни и заинтригуващи, но ако не умеете да отсявате действителното от фантастичното, понякога се получава такова емоционално объркване.

Някои прости неща, които бихте могли да направите, ако смятате, че сте подслушвани е просто, когато трябва да поговорите с определен човек е да се срещнете на четири очи с него. Без телефони, без и-майли, в които да се обяснявате. Просто си уговаряте среща и там си казвате всичко, което трябва да научи човека. Разбира се съществува друга вероятност – вие или събеседника ви да носите без да знаете мини модел подслушвателно устройство или камера, закачени към дреха или аксесоар от вашия тоалет. Освен това съществуват и модели подслушвателните устройства, които имат микрофон и приемник и може да сканират откритото пространство като засекат и вашия разговор. Как тогава да се предпазите, как да запазите конфиденционалността на разговорите си? Как да ограничите достъпа във вашия личен живот, във вашето пространство, където никой освен най-близките ви не би трябвало да навлизат?

Помислете добре и използвайте здравата си преценка. Има начини да запазите тайните си, като за начало както казахме срещнете се с човека, с който трябва да проведете тайния разговор, но на такова място, което сте сигурни, че няма как да се засече от различни GSM подслушвателни устройства. В случая в световен мащаб това е пустинята, но за нашата страна не знам къде точно може да се усамотите, може би единствено на такива места като планинските райони като Шипка и друго място, където няма обхват, а и където спокойно ще може да видите дали някой не ви наблюдава. Но разбира се, за да предприемете такова катерене разговорът наистина трябва да е много таен. Като например разрушението на Земята.

Другият и по-приемлив вариант е да си вземете заглушително устройство, което би попречило радио вълните, да достигнат до евентуалния подслушвач и така да ви чуят и какво си говорите. Това е само в случай, че имате възможност да се срещнете с човека очи в очи, ако няма такава опция и трябва да се използва GSM телефон, то има няколко начина, които биха ви помогнали да се отървете от натрапници.

Първо, за да предотвратите каквито и да е опити за инсталиране на шпионски софтуер на вашия мобилен телефон, не бива да го губите никога от погледа си. Винаги го носете със себе си и не го оставяйте никъде, дори у вас на масичката или шкафче. Това се прави с цел, за да няма време, човекът, който иска да ви подслушва да инсталира софтуера на телефона ви, обикновено цялата операция отнема няколко минути. Дори и за толкова вие не бива да оставяте GSM-а си без надзор. И не се заблуждавайте, че вашия телефон не може да се проследи – няма такова нещо, повечето нови апарати са с вграден gps, което ги прави удобни за установяване на местоположението.

Ако все пак сте проявили макар и едноминутна небрежност и сте оставили телефона си без надзор, шпионския софтуер има нужда да се стартира, за да започне телефонът ви да предава вашите разговори. Обикновено за да стане това, подслушващият трябва да набере номера ви или пък програмата ви праща съвсем невинен наглед линк, на който ви приканва да кликнете. Ако никой преди това не ви е предупредил, че ще получите такъв и е съвсем безобиден, в никакъв случай не кликайте на него!

Ако за съжаление не сте успели да се предпазите и шпионския софтуер вече е факт, ще забележите странно поведение във вашия телефон, като бързо изтощаване на батерията или пък получаване на кратки, странни и абсолютно безсмислени текстови съобщения. Това разбира може да означава и че вашият апарат има нужда от смяна с по-нов. Има вече софтуерни продукти като SPYBOT, които могат да засекат и унищожат всеки шпионски софтуер на вашия телефон, но все пак редица тестове върху смартфони с операционната система Windows Mobile показват, че не работи така идеално, както го възхваляват от компанията производител.

Така, че единственото друго разумно нещо, което може да направите е да занесете телефона си в сервиза на магазина, от който сте го закупили и да помолите да го преслушат за GSM подслушватели. Техниците разполагат с различни технически средства, с които да установят различни отклонения от нормалното и да ги “почистят”. Един вид да преинсталират целия софтуер на телефона ви наново. Разбира се това означава, че ще загубите каквито и да било програми и номера, които сте записали, но е много по-добре, отколкото да се притеснявате, че може да ви следят. А и ще имате възможност да започнете наново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар