Подслушвателни устройства и други шпионски джаджи от миналото – I


Човешкият гений, достигнал до своите най-големи висоти, развива все по-бързо технологиите, с които единствено цели да улесни живота си, а и да получи по-голяма ефективност в своите действия. Например средствата за разследване, различните камери, подслушвателни устройства и други, за последните 60-70 години бележат истинска революция в своето развитие. Камерите вече приличат на съвсем обикновени вещи и никой не би заподозрял, че зад обикновения часовник например свои една мощна камера, записваща видео и аудио. 

Или различните подслушвателни устройства, които приличат в повечето случаи на обикновена батерия за телефон, а в действителност са мощни предаватели с микрофони, които могат да предадат всеки разговор, посредством мобилната мрежа до съвсем друго място. Но откъде е започнало всичко? 

Преди не толкова много време нещата не са стояли точно така. Тогава шпионите и тайните агенти са записвали разговори с подслушвател, приличащ на огромна кутия, която едва се е побирала под палтото, а пък камерите са правели само снимки.

Ето и десетте различни шпионски джаджи, които наред с камерите, подслушвателни устройства и др., са били основатели на шпионските устройства за разследване и наблюдение.

10. Червило-пистолет
Това червило е невероятно устройство, което е било изключително полезно на тайнит агенти по време на Студената война. Намерено е било в агент на КГБ. То не е камера или нещо подобно, а нещо доста по-драстично. Това е един мини пистолет, който има възможност само за един изстрел и не може да се презарежда. Голям е само 4.5 мм.  Предимството, което е давал този пистолет е било не толкова точността, колкото изненадата от неговата поява. Използвало се е в средата на 60-те години, и точно този модел е бил отнет от агент на КГБ.

9. Скрита камера във връхната дреха
Истинска революция в разследването за своето време. Което е било около 60-те години на миналия век. Модел F-21, разполага и с допълнителен кабел, който всъщност е играел ролята на спусък, за да се направи снимка в даден момент, която да се ползва за разкриване на конспирация. Използвана от КГБ през 70-те години на миналия век. Използвала се е монтирана под формата на копче, и е снимала от удобно място точно над джоба на връхната дреха на шпионина.

Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар