Подслушвателни устройства и други шпионски джаджи от миналото - II


8. Microdot camera
Това е една сравнително малка камера, която обаче не може да се ползва за подслушвателно устройство, защото прави само единични снимки и е била наистина голямо техническо постижение за тогавашните години. Особено за разследването по времето на Втората Световна война и Студената война. Тогава тя е снимала документи, които са били важни за обрата на войната. Документите, след като са се снимали, са се смалявали по такъв начин, че информацията да бъде предадена, където трябва и то по начин, по който да не събуди съмнение.

7. Предавател в ток на обувка
Едно умно и много хитро шпионско устройство, което се е ползвало за проследяване по времето на Студената война. Наистина доста добро техническо постижение, може да се каже, че е предшественик на устройствата за gps проследяване. Благодарение на този предавател в нещо толкова обикновено като ток на обувка, са били проследявани много видни личности, играещи ключова роля за Студената война, а преди това и за тайните служби на Източна Европа.

6. Енигма
Невероятна шпионска техника, не подслушвателно устройство, но все пак истинска легенда по време на Втората световна война. Счита се, че единствено германците са разполагали с нея. Неговата цел е била да се дешифрират получените съобщения от един до друг щаб на Германия, които са били нарочно засекретени, заради това да не могат да се прочетат от съюзническите сили.

Следва…

Няма коментари:

Публикуване на коментар